На Вінничині хочуть розкопати ставку Гітлера
У ставці «Верфольф» у Стрижавці незабаром можуть розпочати розкопки, хоча на сьогодні багато проблем з дозволами
2016-06-22 14:20:00

Мінкульт поки не дає дозвіл на розкопки на ставці «Верфольф», але Вінницький обласний краєзнавчий музей вже звертався до Міністерства культури за таким дозволом. Там відповіли, що поки такі розкопки – не на часі. По–друге, щоб розпочати такі розкопки потрібно залучитися згодою жителів навколишніх  до ставки сіл, а це теж велика проблема. Про це в ексклюзивному інтерв’ю повідомив науковий співробітник , керівник відділу воєнної історії  Вінницького обласного краєзнавчого музею  Сергій Здирко.

За словами Сергія Сергійовича, краєзнавчий музей звертався і до Москви з проханням надати документи, які є у Московському архіві стосовно ставки , але в архіві у цьому питанні раніше відмовляли, посилаючись на гриф «Таємно», ну а після початку бойовий дій на Донбасі і взагалі припинили відповідати Вінниці. За словами Сергія Здирка, вінницький обласний краєзнавчий музей все ж налаштований на розкопки, щоправда декількох поверхів бункерів там знайти не сподівається.

«Ставка була збудована за доволі стислий проміжок часу, і збудувати 8-9 поверхів у граніті за такий термін і без спецтехніки, то фантастика. Люди люблять легенди. Ось наприклад на території ставки є басейн, який використовувався як  резервуар води на випадок пожежі. Купалися у ньому лише два німецьких офіцери і то лише один раз – надто холодною  була вода. А люди приписали резервуару статус басейна , в якому Гітлер купався з Євою Браун. Цього не було. Будували ставку до 2000 військовополонених. Всі вони були розстріляні і поховані у братській могилі неподалік Стрижавки. А німецькі офіцери, які були у ставці, разом з обслуговуючим персоналом розбились на літаку, коли поверталися у Німеччину. Я не знаю, була то випадковість, чи ні», - розповів Сергій Здирко, додавши, що роботи з облаштування ставки буде продовжено, і незабаром на її майданчику з’явиться техніка воєнних часів.


Автор: Олег Коваленко

ПОПУЛЯРНІ НОВИНИ


ОСТАННІ НОВИНИ

РОЗПОВІСТИ ДРУЗЯМ

| 15 Shares

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ

На Вінничині хочуть розкопати ставку Гітлера

На Вінничині хочуть розкопати ставку Гітлера

У ставці «Верфольф» у Стрижавці незабаром можуть розпочати розкопки, хоча…

22.06.2016 14:20
У Вінниці продовжено кастинг «муралартівців»

У Вінниці продовжено кастинг «муралартівців»

Кажуть, по технічним умовам

21.06.2016 12:14
Вінничани виграли грант посольства Фінляндії

Вінничани виграли грант посольства Фінляндії

За кошти гранту у сумі 10 тисяч євро громадська організація розвиватиме…

19.06.2016 16:30
Кожному селу Вінничини по літопису

Кожному селу Вінничини по літопису

За кошти обласного бюджету готується новий спеціалізований видавничий…

17.06.2016 22:44

Зайди. Порівняй. Придбай.

Розмістити вакансію

Продати автомобіль