У Вінниці сепаратистом бути безпечно?
Чи довго вінницькі правоохоронці робитимуть вигляд, що нічого не коїться? Саме з цього на Сході почалася війна...
2016-08-05 15:35:59

Наткнувся тут в тирнетах на публікацію, яка підіймає проблеми, про які я сам вже неодноразово писав - вінницький місцевий сепаратизм серед нас. Ми можемо скільки завгодно ховати голову в пісок, робити вигляд, що такі речі та ці люди - рідке явище поза східними регіонами України, але сувора реальність доводить зовсім інше. Іноді в ще більш поганих формах. Судіть самі, східні покидьки-сепаратисти не приховують своїх поглядів, та, останнім часом, все більше спілкуються з собіподібними, уникаючи відкритих спорів з патріотами України, або просто адекватними людьми будь якої національності. Ці ж, живуть посеред нас, полувідкрито працюють пропагандистами "руського міра", аде називають себе незаангажованими такими, що дають об'єктивну картину. Хоча всі, хто їх чує, розуміють кут зору цих об'єктів. 

І в розрізі цього мене дуже дивує та бентежить позиція наших, місцевих, в данному випадку - вінницьких правоохоронців. Вони не знають, як боротися з показовим сепаратизмом у вигляді машини, обвішаної георгієвськими стрічками, не розуміють, що такі персонажи, мова про одного (так, я впевнений, що він у Вінниці зовсім не одинак) піде нижче в публікації  33kanal. І саме погане, що це стосується не тільки поліції, а усіх правоохоронців, у чиїй компетенції припиняти правопорушення, спрямованні на руйнування цілісності нашої країни.

Тож, сама публікація...

Доки в неоголошеній війні гинуть найкращі сини України, у Вінниці живе та працює свій «українофоб».
 
Саме у цьому переконані місцеві волонтери, які в одній з соцмереж натрапили на відео 28-річного вінницького блогера Артура Сенька. У них він переконує, що «російських військ на Донбасі нема», проводить прямі включення з окупованих Донецької, Луганської областей та Криму та роздає інтерв'ю російським кореспондентам. 
 
- Абсурдність ситуації у тому, що на світлинах у соцмережі чоловік позує у вишиванці, хоча ненавидить все, що пов'язано з Україною. Чому 28-річного вінничанина, який пропагує «русский мир», досі не забрали до армії? Артур Сенько навчався у медичному університеті, але зараз працює айтішником-тестувальником у вінницькому філіалі відомої американської компанії «Ciklum», — розповідають вінницькі волонтери. — Заробляє досить непогані гроші. З дитинства у чоловіка бажання стати відомим. У нього напружені стосунки із друзями та родичами. Він одружений, має доньку. Його батько на заробітках у Європі. Свого часу Артур брав участь у телепрограмі «Детектор брехні», де показав себе як егоїстична та самозакохана людина. Вінничанин роздає інтерв'ю російському телеканалу «News Front» та «НовороссияТВ» і чи не в кожному відео запитує: «Ну що, «домайданились»?»
 
У 2015 році багато підписників стали критикувати Артура та сумніватись у правдивості його відеороликів. Начебто, як людина із Центральної України може знати те, що відбувається на Сході? Саме тоді вінничанин звернувся з офіційним запитом до міністерства інформації «ДНР» з проханням приїхати до них та взяти інтерв'ю у бойовиків. У червні 2015 року Артур був у «ДНР» кілька днів. Він зняв кілька відео, де закликає на умовах терористичної республіки примиритись «братнім народам» та всіляко підтримує окупаційний режим. Цікаво, що найбільшою мрією Артура, який пропагує «русский мир», є виїзд на роботу до Америки. Восени 2015 року він вже мав покинути Україну.
 
Знаючи це, записав постановочне відео, де начебто в його двері ломляться представники «Правого сектору» й чоловік боїться за свою безпеку. Але в останній момент дружині вінничанина відмовили у візі. Але своїх планів покинути Україну Артур Сенько не залишає.
 
Сам Артур Сенько всі звинувачення заперечує.
 
– У мене у жодному відео чи коментарі нема слова про те, що я підтримую Росію чи «ДНР». Якщо волонетри вважають, що там є ознаки сепаратизму, мають право подати до суду й надати докази. Я завжди за єдину Україну. Я просто показую інший бік й вважаю, що військовий конфлікт можна вирішити за допомогою переговорів з представниками «ДНР» та «ЛНР». Для того я поїхав в Донецьк, щоб переконатись, яка там насправді ситуація. Перед тим написав пост у соцмережі, і відгукнулись місцеві, які готові були мене прихистити. Обрав викладачку Донецького національного університету, вона спілкується українською мовою. Я добирався через Росію. Був певний страх, але місцеві радили не йти на блокпост та нікого не провокувати.
 
У Донецьку люди мене зустріли, нагодували борщем та дали для проживання квартиру. Я виходив на площу у Донецьку й проводив опитування людей, як вони бачать ситуацію. Всі були налаштовані на те, що щось зміниться в Україні. Спілкувався із бойовиками, які розповідали своє бачення. Багато з них з тих міст, які зараз під українською армією, й хочуть повернутись додому. Ніякого ворожого ставлення я не побачив, й там вільно українською мовою спілкуються. Люди хотіли виговоритися. Не було жодного, з ким би хотілось посперечатись.
 
– Чи воюють на Донбасі росіяни, адже в одному з відео ви цю інформацію заперечуєте?
 
– Є росіяни. Але там нема кадрових російських військових. Принаймні, я не бачив. Хоча у Росії їхав у автобусі з одним чоловіком. На кордоні його запитували прикордонники про мету поїздки. Той відповів, що «родичам допомагати». Їхав індус до друга, щоб воювати у ополченні.
 
– Чи не пояснювали ви бойовикам, що через них помирають ваші земляки й пора вже зупинитись?
 
– Я казав, що конфлікт загострюється й з обох сторін помирають люди. Є такі, що пішли служити в ополчення, аби помститись за смерть своїх родичів.
 
– Ви зняли відео про те, що до вас стукають у двері представники «Правого сектору» й вам знаходитись у Вінниці небезпечно. Чи правда це?
 
– Коли були події з ПС у Мукачевому, а згодом вони кришували рейдерський захват поля, я зняв про це відео. Отримав повідомлення, що здохну за ці слова. Тоді кримінальної справи не відкрили, бо не було конкретної особи. Дійсно, був випадок, коли до мене додому прийшли невідомі у масках. Я їх побачив із камери домофону. Вони погрожували. Ми з дружиною все зафільмували, викликали поліцію, але чоловіки втекли до їхнього приїзду. Мені погрози пишуть в Інтернеті постійно. Це страшно, що дізнались мою адресу.
 
- Чи не було бажання виїхати до Америки чи Росії, боячись переслідувань?
 
- Я рік тому був у Америці. Мені казали залишитись. Але я повернувся, бо вірю в Україну. Коли я буду їхати з України, то за мною будуть закривати вокзал, як за останнім. У Росії нема свободи слова, як і в нас. Хоча якщо прижме, то я не дурень кидатись у вогонь.
 
– Ви у своїх сюжетах Україну та наших воїнів показуєте завжди з гіршого боку. Невже не було бажання поїхати до позицій наших воїнів й демонструвати Росії результати їхніх обстрілів?
 
– У мене багато є знайомих, які служать в українській армії. Ми часто сперечаємось щодо ситуації на Донбасі, але конфліктів немає. Я планую показати і наш бік, щоб провести паралелі. Просто цей бік є кому показувати. А я демонструю іншу точку зору.
 
– Ви не боялись давати інтерв'ю пропагандистським телеканалам «News Front» та «НовороссияТВ»?
 
- Вони по скайпу спілкувались. Головне, щоб показали правильно мої слова. Запитання провокативні, але головне тримати себе у руках й правильно відповідати. Якщо запросять українські телеканали, то з радістю і їм дам інтерв'ю. Мені все одно, хто просить, адже хочу донести свою думку.
 
- Ви допомагаєте українській армії?
 
- На допомогу пораненим чи на медикаменти залюбки. А ось на снайперський приціл чи прилад нічного бачення принципово не даю. Бо це все йде на війну й забирає людські життя.
 
- Ви отримували повістку та чи пішли б воювати на боці України?
 
- Не отримував. А якби дали, то відмовився б. Стріляти в людей не буду.
 
- Куди ще плануєте поїхати, аби зняти відео?
 
- У Крим. Там би поспілкувався з людьми, порівняв би ціни. Потрібно знімати у різних містах Криму, щоб мати об'єктивну картинку.
 
- А ви не думаєте, що ваші відео — це чудова картинка для російських новин?
 
- Хай використовують, вони зомбують свій народ. Хай займаються тим, як у Росії погано, а не у нас.
 
- Родина вас підтримує? Ваш батько живе у Європі, а ви, за твердженням волонтерів, тричі намагались виїхати до Америки, але дружині відмовили у візі.
 
- Родина каже, що це небезпечно. Я міг залишитись у Америці ще рік тому, проте цього не зробив. Але я тут, у мене 25 тисяч підписників в Інтернеті. Канал став частиною мого життя.
Спілкувалась Вікторія Снігур 


Автор: Андрій Літвінов (+380509467564)
LG F-12A8CDP
КУПИТЬ
13872.00
Acer Aspire E5-573-P42K (NX.MVHEU.035)
КУПИТЬ
8999.00
Electrolux EWS 11052 EDU
КУПИТЬ
6712.00
Electrolux EWS 11066 EW
КУПИТЬ
10940.20
ASUS Q502LA-BBI5T15
КУПИТЬ
16063.00
ASUS TP550LA-UH51T
КУПИТЬ
13350.00

РОЗПОВІСТИ ДРУЗЯМ

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ

Хто взимку буде їсти консерви вінничан?

Хто взимку буде їсти консерви вінничан?

Сьогодні у Вінниці люди добровільно здавали те, що запасли на зиму

07.10.2016 19:45
На Вінничині затримано чоловіка, який обкрадав сусідів

На Вінничині затримано чоловіка, який обкрадав сусідів

Вкрадене мешканець села на Вінничині ховав також в селі, у покинутому будинку

07.10.2016 16:55
На Вінничині отримують пенсії 5555 осіб зі Сходу

На Вінничині отримують пенсії 5555 осіб зі Сходу

Ще в області отрімують пенсії 104 особи, яки переїхали з Криму

07.10.2016 13:45
Невдовзі у Вінницю з'їдуться найкращі молоді програмісти світу

Невдовзі у Вінницю з'їдуться найкращі молоді програмісти світу

21-23 жовтня у Вінниці відбудеться півфінал чемпіонату світу з програмування,…

07.10.2016 13:07

Зайди. Порівняй. Придбай.

Розмістити вакансію

Продати автомобіль