Мер Вінниці відкрив "Українську народну республіку"(ФОТО)
Різав ленту та розписався
2016-09-17 12:28:00

Відсьогодні в Україні запрацював перший і єдиний Музей української марки. В переважній більшості у ньому буде представлена колекція американця  українського походження Олександра Балабана. Відтепер усі бажаючі зможуть не тільки подивитись на поштові марки та ко​нверти, які були виготовлені ще у 19 столітті, а й відкрити для себе нові грані історії України. За оцінками американської асоціації філателістів, це найбільша колекція українських марок у світі.

Відкриття Музею української марки ім. Якова Балабана відбулось 16 вересня. Символічну стрічку перерізали Вінницький міський голова Сергій Моргунов та син засновника колекції марок Якова Балабана, її теперішній власник Олександр Балабан, який з нагоди цієї події прилетів з Америки. 

«Минув рік з моменту підписання Меморандуму про нашу співпрацю з Благодійним фондом Якова Балабана. І сьогодні ми практично маємо перший крок до створення великого Музею української марки. Я вважаю, що ми повинні розвивати цю експозицію, тому що  тут далеко не вся колекція, що є у Олександра Балабана. Вінниця свого часу була тимчасовою столицею УНР, тому дуже символічним є те, що Музей української марки відкривається саме у нашому місті, в основі якого колекція Якова Балабана, сотника УНР. Я дякую пану Олександру за те, що він зберіг цю колекцію і прийняв рішення передати її в Україну, –  сказав мер міста Сергій Моргунов. – Я як історик точно можу сказати, що по марках можна вивчати історію нашої країни».

Сам Олександр Балабан розповів, що нарешті здійснилась його мрія, але це лише початок, бо тут представлено лише 1% від його повної колекції, і всі марки в тій чи іншій мірі пов’язані з Україною, з її історією, традиціями та символами. В новоствореному музеї буде інформація про кожний екземпляр, тож паралельно відвідувачі будуть отримувати для себе нові знання про нашу історію та знаходити підтвердження різним історичним подіям та фактам, які нині ретельно намагається знищити Росія. 

Також пан Олександр розповів, що боротьба з українською історією завжди велась дуже жорстко. «В Україні ніхто не міг збирати марки, таких людей переслідували і знищували. Тому нині на Україні нема багато українських марок. Їх вивозили багато за кордон – у Польщу, Німеччину, Америку. І там вони збереглись. Я спеціально не передавав свою колекцію раніше. Чекав, щоб Україна стала вільною і прийшла українська влада. Інакше старі комуністи цю колекцію знищили б», - каже Олександр Балабан. 

У створеній експозиції є екземпляри з лімітованих колекцій, які у світі нині існують тільки в кількох примірниках. Найстаріші марки колекції, гашені в різних українських містах, датовані 1850 роком. Є конверт з поштовим штемпелем – 1830 року. 

«Цікаво, що у всьому світі музеїв марки не так багато – всього в 40 країнах. Тому не дивно, що в Україні – це перший музей марки, але знаковим є те, що це музей саме української марки», - сказав заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк. 

А генеральний директор Державного підприємства поштового зв'язку «Укрпошта» Ігор Смілянський зазначив, що сьогоднішня подія у Вінниці є досить символічною, адже на минулому тижні разом з Валерієм Чалим, послом України в Сполучених Штатах Америки, було відкрито першу виставку української марки в музеї у Нью-Йорку. 

Додатково:

В колекції Балабана є багато цікавих екземплярів.

•    Марка «Проголошення Незалежності Карпатської України 15 березня 1939».  

•    Марка на авіалист Львів-Відень з надпечаткою авіапошти та печатками львівської пошти на марках Австрії для першої регулярної поштової лінії Відень — Краків — Львів — Київ (1918).

•    Поштові марки Західно-Української Народної Республіки

•    Є марки Російської імперії, але гашені українським тризубом – Олександр Балабан каже, що «…Петро Перший знищив історію України, але забув знищити наш тризуб, який залишився на багатьох марках.  Цей символ є свідченням того, що історія нашої держави сягає ще часів Володимира Великого. Саме ми є спадкоємцями Русі, а не варвари на сході».

•    Є марка Гомеля, який на той час був частиною України. Є марка з Ростова-на-Дону, теж погашена тризубом. 

•    Представлена марка 1919 року з Покуття - одна з восьми, які ще збереглися у світі. 

•    Є марка, аналогів якої у світі збереглося лише п'ятнадцять екземплярів.

Олександр Балабан, якому вже за 60, проживає у США. Прямих нащадків не має, тому хвилюється за подальше збереження фондів. Саму колекцію його батько розпочав збирати ще в середині 20 сторіччя. Кількість марок, які входять до неї, достеменно невідома, бо повна каталогізація колекції ще не проведена, але приблизно їх зібрано понад 10 тисяч. У 20-х роках минулого сторіччя багато марок з тильного боку помічені щодо справжності відомими філателістами, які видавали каталоги.  

Батько Олександра Балабана, - Яків Балабан, - був сотником Армії УНР. Народився 1898 р. у селі Писарівка-Волоська біля Ямполя Вінницької області. Після поразки війська УНР брав участь у повстанському русі.  Зокрема, брав участь у  битвах під Бродами, Крутами, в  «Зимовому поході» у 1918 – 1919 рр. Під Крутами, де 300 студентів віддали свої життя у спробі зупинити наступ більшовиків на Київ, він був офіцером артилерійського відділу. Зимовий похід завершився трагічно, коли троє з чотирьох солдатів помирало від тифу, спричиненого виснаженням. Балабан вижив після тифу, але був одним з небагатьох, кому пощастило вціліти. Згодом він емігрував до Чехословаччини. Потім переїхав до Сполучених Штатів Америки, де помер в 80-річному віці.​


Автор: Андрій Літвінов (+380509467564)
Apple MacBook Air Z0RJ0004B
КУПИТЬ
37023.00
ASUS GL552JX-CN282R
КУПИТЬ
38096.00
ASUS UX501VW-FJ006T
КУПИТЬ
47685.00
ST 22-460-81 BLUE
КУПИТЬ
3012.91
HP 850 G1 H5G42EA
КУПИТЬ
24297.00
Apple MacBook Air Z0RH00003
КУПИТЬ
30321.00

РОЗПОВІСТИ ДРУЗЯМ

НОВИНИ ЗА ТЕМОЮ

Вінницький екс-даїшник не покидає спроб підставити власну дружину

Вінницький екс-даїшник не покидає спроб підставити власну дружину

Завтра, 20 вересня, о 16 годині 30 хвилин Апеляційний суд Вінницької області…

19.09.2016 19:35
Жах! Мати виставляла в інтернет порнофото трирічної доньки

Жах! Мати виставляла в інтернет порнофото трирічної доньки

Поліція Вінницької області відкрила кримінальне провадження за фактом розбещення…

19.09.2016 18:51
На Вінничині вибух снаряду одну дитину вбив, другу поранив

На Вінничині вибух снаряду одну дитину вбив, другу поранив

Сьогодні в Іллінецькому районі поблизу села Тягун внаслідок вибуху снаряду…

19.09.2016 18:12
Маленькі вінничани малювали своє літо (ФОТО)

Маленькі вінничани малювали своє літо (ФОТО)

Нещодавно в холі центру адміністративних послуг «Прозорий офіс» (Старе…

19.09.2016 18:01

Зайди. Порівняй. Придбай.

Розмістити вакансію

Продати автомобіль