На Вінничині легалізувались лише дві третини ГО
Як відомо, 1 липня 2017 року спливає термін для неприбуткових організацій з перереєстрації статутів згідно нових вимог українського податкового законодавства
2017-06-14 05:47:14

Оскільки цей процес і процедура не для всіх є зрозумілими, зокрема, щодо того, які суттєві моменти необхідно врахувати громадським організаціям, щоб залишитися в реєстрі неприбуткових організацій про ці питання  на прес-конференції в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації розповіла начальник відділу державної реєстрації друкованих ЗМІ та громадських формувань Управління державної реєстрації головного територіального управління юстиції у Вінницькій області Аліна Єрохіна .   

Відповідно до статті 15 Закону України “Про об’єднання громадян”, зміни до статутних документів зареєстрованих об'єднань громадян підлягають обов'язковій реєстрації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №440 затверджено Порядок ведення Реєстру неприбуткових установ та організацій, включення неприбуткових підприємств, установ та організацій до Реєстру та виключення з Реєстру.

За словами Аліни Єрохіної відповідно до зазначеного порядку неприбутковим організаціям для включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій необхідно в термін до 1 липня  2017 року привести у відповідність до вимог Податкового Кодексу свої установчі документи та у цей самий строк подати копії таких документів  контролюючому органу, територіальному органу ДФС.

«Для включення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій установчі документи громадських формувань повинні: містити заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб, а також передбачати передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету в разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення)» - підкреслила Аліна Єрохіна.

Порядок внесення змін визначається у статуті громадської організації. Ці питання повинні бути зазначені у статуті, адже вони відносяться до таких, що зазначаються обов’язково.

Внесення змін до статуту громадської організації здійснюється вищим органом управління організації - з'їздом (конференцією) або загальними зборами організації.

«На території Вінниччини зареєстровано близько 30 тисяч громадських формувань із яких 60-65 % уже провели зміни до статуту громадської організації» - зазначила Аліна Єрохіна.


Автор: Андрій Літвінов (+380509467564)
Поширити: Facebook share Twitter share Google share

Зайди.Порівняй. Придбай.

Розмістити вакансію

Продати автомобіль